Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Μεθοδεύσεις στην πώληση του ΟΛΠ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Η ΟΜΥΛΕ και οι Λιμενεργάτες τονίζουν ότι το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ προχώρησε σε πρόσκληση κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλύσει πολύ σημαντικά ζητήματα.

  «Για μεθοδεύσεις με οσμή σκανδάλου στο ξεπούλημα του ΟΛΠ» κάνουν λόγο με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.


Την Δευτέρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, χωρίς ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώσει ποιες προσφορές και από ποιους κατατέθηκαν, αντίθετα έκανε γνωστό με μια ολιγόλογη ανακοίνωση ότι οι προσφορές θα ανοίξουν στις 12 Ιανουαρίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι σίγουρα κατέθεσε προσφορά η Cosco, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν οι άλλες δυο εταιρείες που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού APM Treminals (Maersk) και ICTS.
Η ΟΜΥΛΕ και οι Λιμενεργάτες τονίζουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε πρόσκληση κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλύσει πολύ σημαντικά ζητήματα, που είναι προαπαιτούμενα διεξαγωγής και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.
«Όπως αποδεικνύεται πλέον, η Σύμβαση Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης, αντί να είναι αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Οικονομικών και Υπ. Ναυτιλίας), να έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την ψήφιση από την Βουλή, ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO» επισημαίνουν και προσθέτουν πως με αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις αντιμετωπίζουν το θέμα της Δημόσιας Αρχής υποσχόμενοι να συστήσουν κάποια αρχή μετά τον διαγωνισμό, συγχέοντας την μάλιστα με την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

«Δηλαδή σκοπεύουν να συστήσουν μία Δημόσια Αρχή σύμφωνα με τα κελεύσματα και τις επιθυμίες της Cosco»

 

 

Καταγγέλλουν ότι προχωρούν σ’ αυτόν τον διαγωνισμό πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα της αρχικής διακήρυξης και αναφέρουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το πόσες και ποιες προσφορές κατατέθηκαν
είναι «πρωτοφανής και μυρίζει μεθόδευση και πανικό».

«Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, περί κατάθεσης προσφοράς μόνο από την COSCO, αντιλαμβάνεται ο καθένας, γιατί προηγήθηκε ο λεγόμενος «Φιλικός Διακανονισμός» της πώλησης των μετοχών. Έτσι, με όλη αυτή την μεθόδευση, η COSCO με λιγότερο από τα μισά ετήσια ενοίκια θα αγοράσει ολόκληρο το Λιμάνι».

Επειδή όλα αυτά βρίθουν παρανομιών και δημιουργούν μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να ακυρώσει τον διαγωνισμό φιάσκο και να προχωρήσει τάχιστα στον σχεδιασμό Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, μετά από διαβούλευση με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, πάνω στους εξής άξονες:

 

- Δημόσιος Χαρακτήρας των Λιμανιών.
- Θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις με ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας και Κανονισμό Προσωπικού.
- Ανάπτυξη και επενδύσεις των Λιμανιών
- Αρμονικές και θεσπισμένες σχέσεις Λιμανιού και πόλεων.


Τέλος σημειώνουν ότι με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν κάθε απόπειρα ξεπουλήματος των λιμανιών.

 

1 σχόλιο :

Τσαλήμογλου Γιάννης είπε...

Το αστείο σε όλη την υπόθεση είναι οτι κανείς δεν ήξερε τίποτα.Ακόμα και όταν ο Τσίπρας ήρθε στην Δραπετσώνα για να παραδώσει την παραλία στους δημότες πάλι δεν ήξερε κανείς τίποτα.Δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία γιατί με πολύ ωραίο τρόπο το κουκούλοσαν κάποιοι συνδικαλιστές του χώρου.Ωραίες αυτές οι θεατρικές παραστάσεις αλλά εδω χρειάζονται άλλα μέτρα,πιο δραστικά, πιο δυναμικά.Ο ρεφορμισμός είναι κακός συμμέτοχος σε αυτές τις πράξεις αγαπητοί και μη του προεδρείου.ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ