Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΛΠ

Σε «γόρδιο δεσμό» αναδεικνύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της πώλησης του ΟΛΠ με εντάσεις να μεταφέρονται και στο εσωτερικό του καθώς την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ 
Στέργιος Πιτσιόρλας παρέστη σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όπως μετέδωσε το cnn.gr η συνεδρίαση έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, που ήταν εμφανές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στον απόηχο της συνέντευξης του κ. Πιτσιόρλα στην εφημερίδα «Τα Νέα» (το περασμένο Σάββατο 9/1) και στις αιχμηρές δηλώσεις, που ακολούθησαν από τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά (στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τρίτη 12/1) και Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα (στην ΕΡΤ την Τετάρτη 13/1).

Σύμφωνα, πάντα, με το cnn.gr η  συνεδρίαση διακόπηκε λόγω προχωρημένης ώρας και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα αλλά- όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό site-  το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις Πιτσιόρλα – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, ξανά, υπό δοκιμασία.

Το θέμα παίρνει ευρύτερη σημασία καθώς την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και η Cosco θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα βελτιωμένη πρόταση καθώς η πρώτη προσφορά της σύμφωνα με νεώτερο δημοσίευμα της Wall Street Journal ήταν 758 εκατομ. €, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 350 εκατομ. € ως επενδύσεις.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η κινέζικη εταιρεία να ζητήσει μια ολιγοήμερη προθεσμία για να κάνει τη νέα προσφορά αν και όπως λέγεται εάν επιλέξει κάτι τέτοιο θα γίνει περισσότερο για να δουν τις εξελίξεις σχετικά με τη Σύμβαση Παραχώρησης ανάμεσα στο Δημόσιο και στον ΟΛΠ.

Όπως είναι γνωστό το ΔΣ του ΟΛΠ την Πέμπτη το μεσημέρι με μια κατά πλειοψηφία απόφαση (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και απείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), την οποία υπερψήφισαν και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη έκρινε ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία τροποποίησης και αποφάσισε να οριστούν εκπρόσωποι του Οργανισμού σε Ομάδα Εργασίας για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα εφημερίδων να εκφράζουν την άποψη ότι η απόφαση του ΟΛΠ δεν δημιουργεί νομικά τετελεσμένα και πως μπορεί το θέμα να λυθεί με τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Ωστόσο, όπως έλεγαν έγκυρες πηγές για να συγκληθεί εκτάκτως Γενική Συνέλευση των μετόχων πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και αποτελεί ερωτηματικό εάν θα ληφθεί τέτοια απόφαση.

Έτσι, από την Δευτέρα θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας για το εάν θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ.

Σε αυτή την κατεύθυνση πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, που επικαλείται δημοσίευμα του in.gr προσπαθούν με την σειρά τους να είναι καθησυχαστικές προς την Cosco αναφέροντας ότι η σύμβαση παραχώρησης σε επίπεδο κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί, και τονίζουν ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, αλλά θα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να επηρεάσουν την οικονομική προσφορά».

Όμως, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας έχει «βάλει στο τραπέζι» σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά και αυτά για την Cosco είναι σαφές ότι έχουν ειδικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχει συζητηθεί προσφυγή φορέων του Πειραιά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, για την ακύρωση της διαδικασίας πώλησης.
Από την έκβασή της θα εξαρτηθεί εάν θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί.

Η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα του cnn.gr ήρθε και η ταραχώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία το ειδησεογραφικό site μετέδωσε τα εξής:

Στη συνεδρίαση του οργάνου, προσκλήθηκαν εκτός του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και τα προεδρία των οργανώσεων του κόμματος σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερομεταφορές και Λιμάνια όπως και το συντονιστικό της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτίων Προαστίων. Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς στην Κουμουνδούρου, δεν είδαν με καλό μάτι τις απόψεις του κυρίου Πιτσιόρλα περί αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν στη συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκφράσει την άποψη ότι η Αριστερά θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις ως «ξεπούλημα ασημικών» και σημείωσε ότι ο «κρατισμός» κατατρώει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στη χώρα. Επιπλέον, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, άνθρωπος με σημαντικό παρελθόν στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με στόχο τη δημιουργία ενός «μεγάλου προοδευτικού πόλου».


Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η εισήγηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, εξόργισε το σύνολο των παρευρισκόμενων και είναι χαρακτηριστικό ότι δέχθηκε πάνω από 40 ερωτήσεις, πολλές από αυτές σε επιθετικό τόνο. Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το ζήτημα του Ελληνικού με ορισμένους να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Μέλος της Νομαρχιακής Νοτίων μάλιστα, εξέφρασε αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του δημάρχου Ελληνικού στο Δ.Σ της Ελληνικό Α.Ε με τον Στέργιο Πιτσιόρλα να εκφράζει την άποψη ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον σχετικό διάλογο.


Η πλευρά, πάντως, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ δεν επιβεβαιώνει το άσχημο κλίμα σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το πλήθος ερωτήσεων που έγιναν ήταν απολύτως λογικές καθώς αυτό ήταν και το νόημα της παρουσίας του στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.


Η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω προχωρημένης ώρας και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις Πιτσιόρλα – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, ξανά, υπό δοκιμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :