Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τορπίλη Ανωμερίτη «καίει» ΤΑΙΠΕΔ...

Εν μέσω «τρικυμίας» το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ την Τρίτη. Καταγγελία της ΟΜΥΛΕ κατά του ΤΑΙΠΕΔ μετά το τηλεφώνημα φάρσα για βόμβα στο κτίριο του ΟΛΠ (μεσημέρι Δευτέρας), την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού με θέμα τη νέα σύμβαση παραχώρησης.
Τορπίλη στην διαδικασία της πώλησης επιστολή Ανωμερίτη που απεστάλη σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ «καίει» το ΤΑΙΠΕΔ.


Την Τρίτη το μεσημέρι θα ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μόλις μία προσφορά, αυτή της Cosco... Ένα τηλεφώνημα για βόμβα στο λιμάνι δεν επέτρεψε να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση (στις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας) του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ με θέμα συζήτησης τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης ανάμεσα στον Οργανισμό και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες «ο έτερος Καππαδόκης», η δανέζικη Maersk, φέρεται να προτιμά να διεκδικήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι προσφορές του οποίου θα υποβληθούν σε τρεις μήνες. Ενώ η Φιλιπινέζικη ICTS μάλλον δεν θα συμμετέχει σε καμιά διαδικασία.

Το άνοιγμα των προσφορών θα πραγματοποιηθεί κατά το αυριανό (Τρίτη) διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία δύο ξένων εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ δεσμεύεται για επιπλέον επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ξεκλειδώσει και το 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου το Υπουργείο Ναυτιλίας να έχει προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος. Στη νέα δημόσια αρχή θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.

Έως τότε, με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος.

 

Τηλεφώνημα για βόμβα στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ


Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ για την νέα σύμβαση ΟΛΠ – Δημοσίου θα πρέπει να συμφωνήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αλλά και ο ΟΛΠ για να είναι έγκυρη η διαδικασία της πώλησης, ενώ η νέα σύμβαση θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή επιτροπή καταδίκασε την Ελλάδα για καταχρηστικές φοροελαφρύνσεις, που προβλέπονταν στην πρώτη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών Ι και ΙΙ το 2008 στην Cosco και για να δώσει το πράσινο φως στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά θα πρέπει να έχει λυθεί πρωτίστως το θέμα αυτό.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουν επανειλημμένως καταγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ για «εν κρυπτώ» διαδικασία πώλησης του πρώτου λιμανιού της χώρας, καθώς εκτός των άλλων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών δεν είχαν ρίξει «ούτε μια ματιά» στο προσχέδιο της νέας σύμβασης.

Στις 21 Δεκεμβρίου και έπειτα από την κινητοποίηση της ΟΜΥΛΕ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναγκάστηκε, κυριολεκτικά, να τους το (προσχέδιο της νέας σύμβασης) παραδώσει - σύμφωνα με έγκυρες πηγές η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει εκφράσει με ποικίλους τρόπους από τότε την δυσφορία της για την συγκεκριμένη υποχώρησή της.
Χθές (Δευτέρα) λοιπόν, στις 14:00 το μεσημέρι θα παρουσιαζόταν επιτέλους στο ΔΣ του ΟΛΠ και στους εργαζομένους το προσχέδιο της νέας σύμβασης. Αλλά περίπου μια ώρα νωρίτερα,  στις 13.20, έγινε απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί ο χώρος. Με αποτέλεσμα την διακοπή της συνεδρίασης, που ορίστηκε για την Πέμπτη.

Πριν από το τηλεφώνημα είχε προηγηθεί «επιστολή- βόμβα», που κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ, του πρώην πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

•    «Τα όσα διαλαμβάνονται στο σημείο (ΣΤ’) της σελίδας του 4 του κειμένου της δήθεν Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ, το οποίο επισήμως επιδόθηκε πλέον στον ΟΛΠ ΑΕ και στους «επενδυτές», είναι κατασκευασμένα από άγνωστα τρίτα άτομα ή Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και δεν αποτελούν προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ ΑΕ βάσει των όρων της ισχύουσας Σύμβασης του 2002, την οποία φυσικά γνωρίζω καλά, αφού ως Υπουργός Ναυτιλίας τότε, την έχω υπογράψει (13.2.2002)».

«Με αλχημείες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός εξάλλου ότι το φάκελο της Προκήρυξης έλαβαν 8 επενδυτές, από τους οποίους προκρίθηκαν στην Α’ Φάση 5, στη συνέχεια για τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού 3 και στο τέλος έλαβε μέρος ένας και μόνο ενδιαφερόμενος, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ και την ορθότητα των απόψεων και προτάσεων του ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και εγκριθεί επακριβώς τα προηγούμενα χρόνια» (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή)

Σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ καταγγέλουν το ΤΑΙΠΕΔ

Με αφορμή περίεργη φάρσα, περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το ΔΣ/ΟΛΠ, ενώ όλα τα μέλη ήταν παρόντα ή είχαν καταθέσει νόμιμες εξουσιοδοτήσεις.

Το ΔΣ/ΟΛΠ συνεδρίασε και αφού εξέτασε το θέμα αποφάνθηκε ομόφωνα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης. (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση)


Πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας σχολιάζοντας τα της νέας σύμβασης ΟΛΠ-Ελληνικού δημοσίου αναφέρουν πως, «είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός, ότι το ΔΣ του ΟΛΠ επιχειρήθηκε να εμποδιστεί, από ένα απειλητικό ανώνυμο τηλεφώνημα, να επιτελέσει το νόμιμο θεσμικό του ρόλο.  Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο μια ατυχής παρένθεση»

Παράλληλα αναφέρουν πως το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση μέχρι στιγμής, αντιθέτως έχουν προχωρήσει μονάχα σε παρεμβάσεις και διορθώσεις στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ ».

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν σημειώνοντας πως ο υπουργός Ναυτιλίας έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η νέα σύμβαση θα συζητηθεί στην βουλή και με νομοσχέδιο θα οριστεί η δημόσια αρχή λιμένα.

Με ποιο σκεπτικό το ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» την διαδικασία πώλησης με όλα τα παραπάνω ζητήματα σε εκκρεμότητα μόνο η διοίκηση του Ταμείου μπορεί να απαντήσει, η οποία τηρεί σιγήν ιχθύος…
                                                                              Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :