Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Θ.Δρίτσας : Μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ...

Στην αποκάλυψη ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, μιλώντας την Τετάρτη το μεσημέρι κατά την παρουσίαση της έρευνας «Πόλη – Λιμάνι» που οργάνωσε το Portnet στο Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας παίρνοντας το λόγο για δεύτερη φορά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας της Public Issue από τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Μαυρή, είπε ότι ανεξάρτητα από τις διαθέσεις καθενός, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου θα ολοκληρωθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
 

Συγκεκριμένα, ο Θ.Δρίτσας, απαντώντας σε υπαινιγμούς περί καθυστερήσεων που είχαν εκφράσει άλλοι ομιλητές που είχαν προηγηθεί, είπε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι – μεταξύ των οποίων και οι δανειστές – είχαν συμφωνήσει πως οι προκαταρκτικές διαδικασίες θα ολοκληρώνονταν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ένα μόλις μήνα αργότερα από ότι προέβλεπε η Συμφωνία του Αυγούστου, λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου που μεσολάβησαν. 
Και όντως, πρόσθεσε ο υπουργός, το ΤΑΙΠΕΔ στις 15 Δεκεμβρίου, προσκάλεσε τους ενδιαφερόμενους στην υποβολή των τελικών δεσμευτικών τους προσφορών.
 

Από εκεί και έπειτα, συνέχισε ο Θ.Δρίτσας, μιλώντας σε ένα ακροατήριο βουλευτών, παραγόντων της Ναυτιλίας, της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων της πόλης και πανεπιστημιακών, υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες στις εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο, η Βουλή και η κυβέρνηση. Η συμφωνία θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έρθει προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων και τελικά θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς. Όλα αυτά, προβλέπεται, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα.

 Κι αυτό, όπως πρόσθεσε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιοι θα ήθελαν οι διαδικασίες είτε να «τρέξουν» πιο γρήγορα, είτε να «καθυστερήσουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Ναυτιλίας μιλάει δεσμευτικά για τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco, «διασκεδάζοντας» τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί, ότι δηλαδή, αν και αρμόδιος υπουργός έπαιζε «παιχνίδι καθυστερήσεων» αναφορικά με την πώληση του ΟΛΠ.

Στην εκδήλωση, που όπως είπε ο ίδιος ο Θ.Δρίτσας μετεξελίχτηκε σε ένα άτυπο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων για τη σχέση «Πόλης- Λιμένος», μίλησαν και οι βουλευτές Κ.Κατσαφάδος (ΝΔ), Ελ.Σταματάκη (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρώην βουλευτής Δ.Καρύδης (ΠΑΣΟΚ), ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του δημάρχου Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης, ο Εμπορικός Διευθυντής της ΣΕΠ ΑΕ Τάσος Βαμβακίδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Α. Μιχάλαρος, ο εξειδικευμένος Σύμβουλος Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων, πρόεδρος της XRTC Γιώργος Ξηραδάκης, ο καθηγητής Λιμενικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Κώστας Χλωμούδης και άλλοι.

Τέλος, ας σημειωθεί πως στην παρουσίαση της έρευνας παραβρέθηκαν εκτός των άλλων οι βουλευτές Εύη Καρακώστα και Γεωργία Γεννιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματόγιαννης, ο πρόεδρος της Ενώσεων Ρυμουλκών Ανδρέας Βατίστας, ο πρώην υπουργός Κ.Αρβανιτόπουλος, ο Γεν.Διευθυντής του ΟΛΠ Σταύρος Χατζάκος, ο Πρόεδρος της Δ.Ν.Ε. Γιάννης Χατζηαντωνίου, ο ΓΓ της MEDCRUISE Θάνος Πάλλης, η διευθύντρια Επικοινωνίας της Celestyal Cruises Φρ.Ζαρουλέα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοικτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής-Πειραιώς Απόλλων Καρακάλας, οι εκπρόσωποι της HSW Β.Κάτσαρης και Α. Κατσαΐτης, ο Πρόεδρος του ΕΣΠ Ν.Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του ΕΕΠ Γιώργος Μπενέτος, η Διευθύντρια Ερευνών του ΙΜΕΤ Μαράι Μποϊλέ, η καθηγήτρια στο Παν.Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια :